Kindermonument

Levenslicht

Op 26 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd. Op die dag wordt in Rotterdam het tijdelijk monument “Levenslicht” onthuld: 104.000 lichtgevende steentjes, symboliserend de 104.000 Mensen (Joden, Roma en Sinti) die in WO2 zijn weggevoerd uit Nederland en vermoord in de vernietigingskampen. De stenen worden daarna verspreid over heel Nederland. De 500 steentjes die in Rotterdam blijven gaan naar verschillende plaatsen, waaronder een aantal scholen. Ik heb een speciale lesbrief geschreven voor de Rotterdamse scholen die deelnemen.

“Jij hoort in onze klas”

Wie waren de kinderen die in de jaren 1942-1943 vanuit Rotterdam vertrokken en nooit zijn teruggekeerd? Vanaf de verzamelplaats Loods 24 aan de Rotterdamse Spoorweghaven, ter hoogte van het Poortgebouw aan de Stieltjesstraat, zijn 684 Rotterdamse Joodse kinderen in de leeftijd van één maand tot en met twaalf jaar gedeporteerd naar Westerbork. Met hun namen op een nieuw te realiseren Joods Kindermonument herdenken we hun lot. Tegelijkertijd richten we daarmee een monument op voor een vreedzame samenleving, als baken binnen het onderwijs.

Er is een prachtig project ontwikkeld voor de bovenbouw van de basisschool door de onderwijswerkgroep (Andries van der Wal, Albert Oosthoek, Mariet Brouwers , Tineke van der Linden, Ria Kruidenier en Arie de Bruin vz). Het project is ook te gebruiken in de onderbouw van het VO. Inmiddels is het op ruim 70 Rotterdamse scholen uitgevoerd en opgenomen in het jaarlijkse programma. Het project is gratis te downloaden: Zie: https://www.loods24rotterdam.nl/onderwijsproject-jij-hoort-op-onze-school/

Wil je meer informatie? Mail dan naar de voorzitter van de werkgroep:  ariecdebruin@kpnmail.nl

 

 

logo-loods24joods-kindermonument-png

 

Ook in 2017 zijn in april en in juni weer Stolpersteine geplaatst in Dordrecht. Verschillende scholen hebben het project uitgevoerd met leerlingen van de bovenbouw en waren ook bij de plaatsing met de kinderen aanwezig. Zie: http://www.stolpersteine-dordrecht.nl

In maart 2017 hebben we met groot succes in samenwerking met het Stadsarchief Rotterdam een mini-conferentie georganiseerd over “Onderwijs over de Holocaust” . Er was veel belangstelling, ook van de nationale pers. Staatssecretaris Sander Dekker en wethouder Hugo de Jonge waren ook van de partij; een geweldige waardering voor ons werk.

In Dordrecht zijn op 18 februari 2015 opnieuw een aantal Stolpersteine geplaatst (zie http://www.stolpersteine-dordrecht.nl). Het onderwijsproject dat ontwikkeld is voor de Rotterdamse basisscholen ter gelegenheid van de onthulling van het Joods Kindermonument, is door Arie de Bruin herschreven voor de Dordtse situatie. Enkele basisscholen (dr. Bavinckschool, en school Vest) hebben het project in het kader van het plaatsen van de Stolpersteine in Dordrecht in het programma opgenomen. Het project heet hier “Buren van toen”.

Bij de onthulling waren kinderen van beide scholen aanwezig die ook gedichten voorlazen.

Bekijk de website  www.stolpersteine-dordrecht.nl

DSC_1343

Een leerling van de Bavinckschool leest een gedicht bij de onthulling van de Stolperstein bij Voorstraat 132 voor Rebecca Sons.

 

 

Bekijk de website:  Joods Kindermonument

Post navigation