Vergeet het kind niet als je de wereld wilt verbeteren!

Korczakdag 2018

Op 17 november 2018 wordt in het Onderwijsmuseum te Dordrecht de jaarlijkse Korczakdag gehouden. Programma en uitnodiging zijn hier te downloaden: Uitnodiging Korczakconf. 17 nov. ’18

 

“Vergeet het kind niet als je de wereld wilt verbeteren.”

“De moderne oorlog is een naïef en ondoorzichtig heen en weer geknal.”

(Janusz Korczak, Joods-poolse kinderarts en pedagoog, 1878 – 1942)

Janusz Korczak (1878-1942)

is één van de grootste pedagogen van de 20e eeuw, maar relatief onbekend. Hij heette eigenlijk Henryk Goldschmidt, maar publiceerde als Jood onder een Poolse naam.

Hij was kinderarts en stichtte in 1912 een weeshuis, Dom Sierot, in Warschau. Hier realiseerde hij een plaats voor kinderen waar zij gerespecteerd werden en tot hun recht konden komen. In de tweede wereldoorlog werd zijn weeshuis verplaatst naar het ghetto van Warschau. In een veel te kleine behuizing en ondanks de vaak dramatische omstandigheden probeerde hij voor ruim 170 kinderen toch een plaats te creëren waar zij met respect werden behandeld en zich veilig voelden. In augustus 1942 werden alle kinderen met de leiding van het weeshuis naar Treblinka vervoerd en vergast. Korczak bleef zijn kinderen trouw en ging met hen mee de gaskamer in. In Yad Vashem in Jeruzalem staat een indrukwekkend standbeeld van hem.

TT7

Hij schreef vele boeken, zowel voor kinderen als voor volwassenen en verwerkte zijn dagelijkse ervaringen met de kinderen op een bijzondere manier. Niet voor niets wordt hij gezien als één van de belangrijkste grondleggers van de Rechten van het Kind. Zijn pedagogische ideeën zijn nog steeds uiterst actueel voor iedere opvoeder: ouders, leraren, groepsleiders, opa’s en oma’s.

 

De Janusz Korczakstichting zet zich in om zijn gedachtegoed te verspreiden in de wereld van onderwijs en opvoeding. Kijk op: www.korczak.nl en wordt lid/donateur voor minimaal € 25,– per jaar.

images

 

 

Geef een reactie