Arie inspireert

Arie de Bruin (1947) is pedagoog en onderwijsman in hart en nieren. Jarenlang heeft hij allerlei  functies in het onderwijs gehad: onderwijzer, directeur basisonderwijs, directeur Opleidingsschool voor kleuteronderwijs, docent pedagogiek, trainer, coach, locatiedirecteur van een pabo, bestuurder en wat dies meer zij. Altijd is hij les blijven geven naast al zijn management- en directietaken. Het onderwijs is een fantastische werkplek voor een onderwijsman en cabaretier. Reeds jarenlang verzorgt hij onderwijscabaret en schrijft hij columns en gedichten over onderwijs. Officieel is hij met pensioen, maar hij is nog op vele terreinen actief. Als gastdocent verzorgt hij lezingen en workshops over de pedagogiek van Korczak en de toepassing hiervan in de praktijk van onderwijs en opvoeding; vaak gecombineerd met cabaret. Hij heeft vele publicaties rond pedagogische thema’s op zijn naam. 

Hij is voorzitter van de Janusz Korczak Stichting (http://korczak.nl/stichting/) werkt als vrijwilliger voor Edukans in o.a. Malawi (https://www.edukans.nl) is voorzitter van de onderwijswerkgroep van de stichting Joods Kindermonument Rotterdam (https://www.loods24rotterdam.nl) en actief als werkgroeplid in de stichting Veelkleurige Religies Rotterdam (https://www.samen010.nl/veelkleurige-religies-rotterdam/)

Nadere info en boekingen: ariecdebruin@kpnmail.nl (telefoon 078 – 6144371 of 06 – 40 96 36 29)

 gedicht van de week

 Vrijwel dagelijks schrijft Arie een gedicht bij de actualiteit of naar aanleiding van andere zaken die hem raken. Wekelijks verschijnt een nieuw gedicht op deze site. 

Regelmatig verschijnt een nieuw boekje met gedichten van zijn hand. De laatste uitgave is “Het Nieuwe Normaal” . Zie: https://boekwinkel.levendiguitgever.nl/basisonderwijs/97-het-nieuwe-normaal.html

Vanaf 3 december 2020 t/m 31 januari 2121 is in de hal van het Stadskantoor Dordrecht (Spuiboulevard 300) een tentoonstelling te bezichtigen van gedichten en cartoons uit Het Nieuwe Normaal.

Entree gratis.

Negatief

 

Een positieve testuitslag
dat lijkt me toch heel goed,
normaal zegt zij dan tegen je
dat je het heel goed doet,
meestal vindt onze juf dat TOP en kijkt ze altijd blij,
dan steekt ze zelfs een duimpje op en is ze trots op mij.

 

Maar nu raakt ze compleet van streek
een beetje in paniek,
ze zei: jij moet direct naar huis
straks word ik ook nog ziek!
Bij cito blijkt het andersom, dan moet je heel hard leren,
maar nou moet ik ineens weer negatief presteren.

 

Mijn moeder zei nog: ga nou maar
ik heb vandaag geen tijd
’t is positief, dat is toch mooi,
ik heb een thuiswerkstrijd!
Wees maar voorzichtig en was op tijd je handen,
anders krijg jij toch alleen maar achterstanden!

 

1 december 2020
arie de bruin

Inspirerende workshops, lezingen, poëzie, cabaret, muziek… en meer dan dat!

Inspirerende workshops, lezingen, poëzie, cabaret, muziek... en meer dan dat!

IMG_2448Arie de Bruin verzorgt speciale programma’s over onderwijs en opvoeding en alles wat daarbij komt kijken.  Met veel humor en muzikale kwaliteiten  slaagt hij er in om iedereen  op een nieuwe manier naar kinderen en het (basis)onderwijs te laten kijken. Zijn  jarenlange ervaring in onderwijs en cabaret staat garant voor een uniek optreden! Zoekt u een bijzondere  bijdrage voor uw studiedag, onderwijsconferentie, ouderavond of feestelijke gebeurtenis? Neem dan contact op.

U steunt hiermee tevens de ontwikkeling van onderwijs voor alle kinderen in deze wereld, want de opbrengsten van de optredens van Arie de Bruin gaan naar twee onderwijsprojecten van Edukans (http://www.edukans.nl en naar de Janusz Korczak Stichting! (http://www.korczak.nl) Janusz Korczak is één van de belangrijkste inspiratiebronnen voor zijn visie op onderwijs en opvoeding. Arie is voorzitter van de Janusz Korczak Stichting Nederland (zie http://www.korczak.nl)

Voor nadere informatie en boekingen: ariecdebruin@kpnmail.nl

Workshops en trainingen voor leerkrachten en schoolteams


Arie verzorgt diverse workshops voor leerkrachten, pedagogisch medewerkers, ouders en andere opvoeders.

Hoe houd je van een kind?

Een inleiding op de pedagogiek van Korczak... en dan de vraag: Hoe pas je dat toe in de alledaagse praktijk van de opvoeding? Uitgaand van de rechten van het kind analyseren we allerlei praktische situaties. Hoe komt het kind tot zijn recht... en jij ook!

  1.  

Wat anderen zeggen….

* Veel applaus was er voor Arie de Bruin, die verspreid over de dag zijn teksten en liedjes ten gehore bracht. Scherp kon hij fine-tunen op het kind in moeilijke situaties. Geen hapslikweg-theater maar realiteiten omgezet in trefzekere teksten, waarmee hij zowel school als maatschappij door de filter haalde. Het waren teksten waar je hart van opsprong. In de grote zaal van de Maassilo kon je een speld horen vallen.  (studiedag H3O Dordrecht)”

* Fantastisch, ik was blij verrast. Arie heeft mij geraakt; ik durf te zeggen dat ik elk woord heb gehoord. (Conferentie Stibco Bodegraven)

* Zeer positief was de evaluatie over het onderdeel van cabaretier Arie de Bruin. Gemiddeld werd dit beoordeeld met 8,7!(Conferentie “Spraakmakers”, Passend Onderwijs Midden Brabant)

* Op een indrukwekkende manier sloot Arie aan bij de schietpartij in het winkelcentrum en de herdenking op deze dag. (Studiemiddag CNVO in Alphen ad Rijn)

* Het optreden voldeed op alle fronten aan de verwachtingen. Het meest gewaardeerd heb ik de herkenbaarheid van de liedjes. (LEOZ conferentie Ede)

* Allemaal heel herkenbaar, rechtstreeks uit de onderwijspraktijk, heerlijke relativerende humor. De luisterliedjes vond ik prachtig: liefst meer! (Conferentie Kopwerk, Den Helder)